Vizită istorică pentru medicina din România: Tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale AVC în medicina viitorului

Vizită istorică pentru medicina din România: Tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale AVC în medicina viitorului
Publicat: 21/06/2019, 11:58

Organizatorii prestigiosului eveniment international LINNC, profesorul Jacques Moret, membru onorific și fost președinte ESMINT (Societatea Europeana a Terapiilor Neurologice Minim Invazive) si Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiștilor români date despre managementul cazurilor complexe până nu demult lipsite de soluție terapeutică, cazuistică, tehnologie de ultima generație din medicina viitorului în tratamentul AVC, mai precis tratamentul modern endovascular al malformațiilor cerebrale, al celor artero-venoase și al stroke-ului aflate în faza acută, dar si electivă.

Profesorul Laurent Spelle: „trombectomia mecanică a reprezentat o revoluție în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, 6 studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenții în cazurile de AVC, față de toate cele folosite până la descoperirea ei.”

România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa, patru români mor în fiecare oră din cauza AVC, potrivit SNRIR (Socientatea Națională de Radiologie Intervențională din România). Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de un număr foarte restrâns de specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale în doar câteva centre spitalicești din țară.

„Fiecare țară are propriile ei probleme și soluții la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem pe baza datelor pe care le avem și prin comparație cu Franța, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 – 10 centre la nivelul unei țări cu 19 milioane de locuitori, așezate corect în raport cu distribuția populației, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără intrerupere pentru salvarea pacienților. Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenționali bine pregătiți pentru a-și trainui colegii. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă și poate să susțină pregătirea unor noi colegi din România”, susține profesorul Jacques Moret.

Pe fondul statisticilor îngrijorătoare în ceea ce privește AVC-ul în rândul populației țării, dar și al nevoii de aliniere a României la medicina axată pe rezultat practicată în toate țările civilizate, este important faptul că „Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente de neuroradiologie intervențională din sud-estul Europei, are loc la Târgu Mures, orașul în care există și singurul Centru de Excelență în Stroke din România.

Prezenta profesorilor Jacques Moret si Laurent Spell, două somități medicale în neuroradiologia intervențională mondială, are ca principal scop crearea unui schimb de experiență în ceea ce privește tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenționiști din România si de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.

Dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș : „Tratamentele moderne endovasculare oferă pacienților acces la ceea ce în lumea medicală numim „standardul de aur”, adică maxim ce poate oferi medicina ca rezolvare într-o specialitate din perspectiva echipei medicale și a tehnologiei. În cazurile de AVC care până acum erau lipsite de soluție terapeutică, pentru ca metodele clasice nu ofereau acces la anumite zone afectate, se poate acționa prin intermediul tratamentului endovascular. Pregătirea medicilor români în acest domeniu este un beneficiu pentru întreaga societate, dacă ne gândim ca stroke-ul este a doua cauză de mortalitate în România și că 4 români mor înh fiecare ora din cauza acestei afectiuni.”

În România, accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Din păcate, 89% din aceasta sunt costuri indirecte și doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispoziție de SNRIR.

Medtronic este lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor și soluțiilor medicale. Compania Medtronic este cunoscută pentru inovații care schimbă vieți și pentru tehnologiile medicale revoluționare. Medtronic pune la dispoziție tratamente pentru aproape 70 de afecțiuni, printre care unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile cardiace.

Medtronic cooperează cu o gamă largă de profesioniști din domeniul asistenței medicale și sprijină proiecte educaționale, dezvoltand parteneriate cu universitatile de profil, spitalele din Romania si personalitati marcante ale lumii medicale nationale si internationale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
„De ce, Doamne, mi-ai luat sensul vieții?” Igor Cuciuc, distrus de durere după ce și-a...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...